Työmarkkinaratkaisulla turvattava pienten palkkojen ostovoima

Uutiset

Yritysten palkanmaksuvaraan on luvassa parannusta, kun uusi kevyempi yritysverotus tulee voimaan ensi vuoden alusta, kansanedustaja Tytti Tuppurainen totesi vappupuheessaan. Tuppurainen puhui Raahessa, Ylivieskassa ja Siikajoella.

Tavallisen työtä tekevän ihmisen täytyy pystyä tulemaan toimeen palkallaan. -Hallituksen kehysriihessään tekemät kulutusveropäätökset ovat sinänsä perusteltuja, mutta yhteenlaskettuna ja aiempien veropäätösten päälle kasattuna ne käyvät monelle perheelle ja eläkkeensaajalle kalliiksi. Erityisesti pienten palkkojen nousuvauhti on jäänyt jälkeen veronmuutosten kirittämästä inflaatiosta, huomauttaa Tuppurainen.

Tuppurainen esittää, että hallituksen tulisi vielä ensi syksynä pyrkiä edistämään sellaista työmarkkinaratkaisua, joka turvaisi ostovoiman ja josta hyötyisivät myös kaikkein pienipalkkaisimmat.

-Kohtuulliset, yritysten ja kuntien maksukykyyn sovitetut palkankorotukset ja palkallaan eläviä hyödyttävät veronkevennykset olisivat yhdistelmä, jolla turvattaisiin sekä oikeudenmukaisuutta että talouskasvua. Työmarkkinaratkaisumuoto ei sinänsä ole tärkeintä, mutta verojen ja palkkojen yhteensovittaminen vaatinee jonkinlaista päätöksenteon keskittämistä, arvioi Tuppurainen.

Ostovoiman turvaava palkkaratkaisu on myös järkevä toimi. -Suomea ja Eurooppa ei pidä kuristaa hengiltä säästövimmassa. Kohtuulliset ja ostovoiman turvaavat palkankorotukset on saatava osaksi tulevaa työmarkkinakierrosta. Sillä tavoin saamme kotimaisen kysynnän kasvua tukemaan. Muuten uhkana on kasvun tyrehtyminen ja talouden jämähtäminen täydellisesti paikoilleen, varoittaa Tuppurainen.

Tuppurainen puolusti puheessaan voimakkaasti maakunnan ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja. – Vielä joulukuussa ministeriö oli vähentämässä maakunnasta 655 aloituspaikkaa, ja nyt keskustelemme 405 paikan vähennyksestä. Suunta on oikea, mutta tulos tässä vaiheessa riittämätön. Alueelle osoitettu leikkausesitys on yhä kohtuuton, Tuppurainen sanoi.

Hän totesi, etteivät tilastot tue näkemystä, että Pohjois-Pohjanmaa olisi taantuva alue.

-Esimerkiksi VATT:n mukaan Pohjois-Pohjanmaa on yksi kolmesta maakunnasta, jossa työvoimantarve kasvaa, sanoo Tuppurainen.

-Ammatillisen koulutuksen aloituspaikkojen turvaaminen on ensiarvoisen tärkeää. Nuorisotakuuta ei voi toteuttaa ilman koulutuspaikkoja, korostaa Tuppurainen

SDP:n oululainen kansanedustaja ja puoluehallituksen jäsen Tytti Tuppurainen puhui vappuna Raahen Härkätorilla, Ylivieskan torilla ja Siikajoen kotiseutumuseossa.